Natació en aigües obertes: Abans de començar, hem de tenir clar que la natació en piscina és diferent a la natació en aigües obertes. Són disciplines completament diferents a pesar que comparteixen moltes característiques. No obstant això, això no vol dir que l’entrenament físic i tècnic en piscina no tingui relació amb la natació en aigües obertes. A continuació, analitzarem i tindrem en compte algunes consideracions i diferències entre ambdues per aconseguir el màxim rendiment i adaptar-nos tan bé com sigui possible a una o una altra.

 

En la piscina tenim un espai tancat, estable i previsible, la qual cosa ens permet treballar la tècnica específica de natació amb tranquil·litat i control ja que, que el nostre entrenador o instructor pot ajudar-nos corregint de forma “in situ” i instantània els errors que podem estar cometent. D’altra banda, ens permet mantenir un control i una exactitud en els entrenaments en quant a les intensitats i els ritmes que no podríem tenir si entrenéssim en el mar. Un altre factor a tenir en compte és que en la piscina sempre tindrem les parets per fer descansos, la qual cosa suposa un impuls cada 25 o 50 metres que ens ajuda a mantenir la velocitat i que ens fa descansar els braços durant uns segons. En cas contrari, a causa que el mar està en constant moviment, ens podem trobar amb temperatures molt fredes a principi de temporada o ones. En el cas de la competició, podem rebre cops d’altres nedadors o nedar prop d’algú i que això ens dificulti la correcta respiració i tècnica. Per això, hem de tenir recursos per poder adaptar-nos a les exigències del mar. A més, les densitats i, per el tant, la flotabilitat són diferents: en el mar sempre surarem més, i la posició del cos varia lleugerament.

 

Natació en aigües obertes: Consells tècnics

– Cal treballar l’orientació, tant si es va a entrenar com a competir, és molt important saber on estàs i cap a on estàs nedant. Aixecarem el cap per mirar cap a endavant i controlar la nostra adreça. Si hi ha corrents o onades, caldrà elevar el nombre de mirades per comprovar que anem en l’adreça correcta o corregir desviaments.
– La respiració i el recobrament seran menys ajustats que en la piscina, ja que amb les ones no es podrà respirar bé si s’ajusta massa. Si es porta el colze molt elevat i la mà molt baixa durant el recobrament podem xocar amb l’aigua i, per tant, frenar-nos.
– S’augmentaran la freqüència de brazadas en cas de corrents i onades.

 

Seguretat

– S’ha d’evitar nedar amb el mar en males condicions, doncs no podem oblidar que es tracta d’un mitjà que pot ser molt perillós. D’aquesta manera, si no estem segurs, és millor anar a la piscina a entrenar i ja tornarem a la platja quan estigui en millors condicions.
– Vigilar nedar fora de temporada durant els mesos que no hi ha socorrista ni abalisament, ja que a les platges s’han d’extremar les precaucions.
– Cal nedar en grup sempre que es pugui doncs, a més de ser més motivador i divertit, podrem rebre l’ajuda d’un company si ens trobem en dificultats.
– És recomanable l’ús de la boia de seguretat perquè ens servirà de recolzo en cas de tenir algun problema en tenir una rampa o, en cas d’estar molt cansats, ens permetrà recolzar-nos per recuperar-nos una mica. A més, ens farà més visible de cara a les embarcacions, caiacs o altres embarcacions i també ens servirà per transportar coses (claus del cotxe o objectes varis). Cal tenir en compte que en alguns països el seu ús és obligatori per competir. A Catalunya és possible que ho sigui ràpid.

 

Si t’agrada nedar en el mar i vols entrenar en grup pregunta al teu entrenador o tècnic de natació.

 

Pablo

 

 

 

Per Pablo López Baena

Coordinador Piscina dels Centres CET10